[Reportatge] Experiència amb l’Steam Controller

steam-controller-xe-quin-01

Bones! Com va això? Si seguiu les nostres xarxes socials, des d’agost d’este estiu vos haureu donat compte de que ací Xolutot, em vaig fer amb el controlador oficial de la famosa plataforma de descàrrega de videojocs de Valve -Steam-, l’Steam Controller. Vam comentar que en diríem alguna cosa al nostre bloc, així que, ja ha arribat l’hora.

Degut a qüestions personals he necessitat més temps del normal per poder jugar i, sobretot, configurar i profunditzar mitjanament aquest perifèric, i així poder oferir un menudet anàlisi que pague la pena. Sí, hem dit les paraules “configurar” i “profunditzar”, no m’estic confonent, doncs una de les principals característiques d’este catxarro -per a aquells que encara no u sabien-, és aquesta: és un controlador cent per cent configurable. Què com? Anem allà:

El controlador configurable

Sí, l’Steam Controller és un comandament configurable. Que què vol dir això? Doncs vol dir que podreu configurar qualsevol cosa que es puga tocar i polsar d’ell, i assignar-li qualsevol tecla d’un pad normal de PC i Xbox… Però el millor de tot no és això. El millor de tot, i el que vertaderament va fer que invertira en este catxarret no va ser això, sinó el fet de que també pots atorgar-li qualsevol acció d’un teclat normal de PC d’ordinador! I també del ratolí!!! Podeu imaginar les possibilitats?

steam-controller-xe-quin-02

Això sí, té un gran inconvenient: el comandament soles funciona amb la plataforma Steam, i en mode Big Picture. Sí, has de tindre Steam connectat. No pots usar el perifèric com si fora un controlador de PC normal. Però, que no s’estenga el pànic perquè, si sou usuaris veterans de la plataforma de Valve, sabreu que podem agregar jocs de PC que no siguen d’Steam. I evidentment, al agregar el joc a la vostra biblioteca podreu usar l’Steam Contoller. Genial! no?

Més coses. La configuració que hi faces per a qualsevol joc potser guardada, tant al teu PC, com al núvol d’Steam, i poder ser compartida amb la comunitat d’usuaris. Això és així, perquè també se li assignarà el teu perfil de usuari al controlador, podent usar les teues configuracions allà a on vullgues. És a dir, el perifèric tindrà el teu perfil, i si vas a casa d’algú amb el teu Steam Controller, Steam el detectarà i podràs usar les configuracions que estaves fent al PC o Steam Machine de ta casa.

steam-controller-xe-quin-03

Així, quan fa a aquests perfils, automàticament, quan inicies un joc amb el teu comandament, Steam t’avisarà de si el joc compta amb configuracions oficials, o fetes per la comunitat d’usuaris… un goig! A pesar de ser un comandament tancat a Steam, es recompensa per la profunditat de configuració i d’interactivitat que hi pots fer. Perquè, si no t’agrada com funciona un joc amb la configuració que has provat, sempre pots canviar-la i configurar la teua distribució d’accions ideal. I no soles a través del menú del Big Picture d’Steam, sinó també, si t’agrada “toquetejar” els jocs, de forma manual. La web Steam Controller Database, t’ensenya com fer-ho: http://www.steamcontrollerdb.com/

Objectiu personal: ¿Funcionaran Nocturne i Blair Witch Volume 1?

Gràcies a la possibilitat de que el client d’Steam deixa als usuaris agregar videojocs que no són d’Steam a la llibreria de jocs, de seguida vaig pensar en les possibilitats… ¿podré jugar als meus vells jocs de PC amb aquest super comandament? La resposta, parèixer que es un sí… Sí, però em vaig topar amb alguns problemes… Però al fina la cosa va acabar bé.

3
Nocturne.

Per a fer la prova -i amb la línia temàtica d’aquest bloc-, vaig intentar de que funcionaren amb els vells survival horror de PC, Nocturne i Blair Witch Volume I: Rustin Parr. Tractant-se de jocs que estaven fets per a funcionar a Windows 98 i Windows XP, era normal que aquest no funcionaren bé a Windows 7. I així va ser, no anaven bé. A banda de problemes gràfics, i de que no em detectaven la ram, o coses així que feien que el joc funcionés més lent del normal o, al contrari, a exagerades velocitats. I a tot això, s’afegia a que no em reconeixien l’Steam Controller. Vaja. Potser vaig fer alguna cosa malament i, sí, ja he aprés la lliçó: No instal·leu jocs vells de Windows a la carpeta de “Programes”. Feu-ho directament a l’arrel del disc dur c:

Blair Witch Volume I: Rustin Parr, també OK.
Blair Witch Volume I: Rustin Parr.

Cansat de barallar-me en Windows 7, vaig pensar en arrancar els dos jocs a Linux a través de Wine. Aquí els jocs si que reconeixen el comandament! Genial! Ja havíem avançat! Però, i després de varies dies barallant-me amb les configuracions, i provant-ne de diferents formes, el comandament no en feia cas, i semblava que sempre tenia la mateixa configuració assignada. Com si editar les configuracions no servira de res. I es amb això de que em vaig donar compte d’una forma alternativa de configuració que oferia el catxarret, i que va fer el meu somni realitat.

La configuració del comandament per a l’escriptori

Ací és el menú principal de configuració del comandament. Complet i visualment intuïtiu.
Ací és el menú principal de configuració del comandament. Complet i visualment intuïtiu.

A banda del menú personal que té, i arran del particular comportament del controlador -com si no li afectés els canvis que jo hi feia-, vaig trobar vídeos i tutorials de Youtube a on es mostrava que Steam Controller també tenia un altre menú per a configurar-lo: la configuració per a l’escriptori. Hi havia un menú a on poder configurar el comandament, i assignar-li les tecles i funcions d’un teclat i un ratolí normal de PC, destinat al control de l’escriptori del teu ordinador, i no del joc que vages a carregar.

Com podeu veure, podeu assignar la tecla o el botó d'un ratolí o un teclat al comandament.
Com podeu veure, podeu assignar la tecla o el botó d’un ratolí o un teclat al comandament.

Vaig provar-ho a Windows 7. Res. Nocturne i Blair Witch no reaccionaven (havia que instal·lar el joc a l’arrel del disc dur, semblava). Pareixia ser que, amb estos jocs, Windows 7 i el client d’Steam per a Windows, es negaven a enllaçar l’Steam Controller i el videojoc. Vaig a tornar a provar a Linux, intentant una configuració com les que havia intentat fer per al joc al menú normal però esta volta en la configuració del control de l’escriptori i… ¡bingo! ¡Va funcionar! Podia controlar Nocturne i Blair Witch com si d’un teclat i ratolí de PC es tractara ¡però estava usant un comandament com si fos de consola!

684860921
Nocturne es juga realment bé amb l’Steam Controller.
blairus_l3
Blair Witch Volumen 1 al tindre quasi el mateix control que Nocturne, també s’hi juga igual de positivament.

Amb jocs actuals: Cry Of Fear i Resident Evil Revelations 2

El genial Cry Of Fear, amb Steam Controller, pareix ara un joc de consola. Genial!
El genial Cry Of Fear, amb Steam Controller, pareix ara un joc de consola. Genial!

Per provar amb dos altres survival horror més moderns. En vaig triar RE Revelations 2, i el brutal i excel·lent joc indie Cry Of Fear. Els resultats? Satisfactoris. Vaig acabar RE Revelations 2 de principi a final sense cap dificultat. Això sí, no vos creieu que va ser connectar i ja està. Vaig tindre que entrar a els paràmetres del joc, i ajustar la velocitat de la càmera i moviment del personatge. Però ei, cap cosa massa complicada de fer.

Resident Evil Revelations 2 també es juga molt bé amb l'aparell de Valve.
Resident Evil Revelations 2 també es juga molt bé amb l’aparell de Valve.

Per altra banda, el resultat amb Cry Of Fear, crec que ha sigut més satisfactori. I esque, llegint per foros, l’Steam Controller sembla funcionar molt bé amb jocs en primera persona. La experiència amb este títol independent, em va agradar molt. Podia mirar dalt i baix soles movent el controlador sense polsar cap botó ni tocar els sensors àptics, doncs el comandament té uns giroscopis pareguts als que tenen els telèfons mòbils de hui en dia, o com el Dual Shock 3 i 4 de Sony.

Conclusions: Molt bé, però vigileu.

steam-controller-21
El disseny d’Steam Controller és molt còmode. Molt tradicional. Soles té un Stick, però és de molta qualitat. La resta de botons i els dos sensors àptics, funcionen de meravella.

Personalment puc dir que Steam Controller és un comandament que ha aportat coses increïbles al món de l’ordinador. Si més no, hem de recordar que també han hagut de sempre mil i un programetes per enganyar a l’Steam, i fer que els Dual Shock 2 o 3 et funcionaren tal qual pad d’Xbox 360 i de PC normal de tota la vida.

Diem que ha aportat coses, perquè és pot considerar com el primer comandament que et permet configurar i mapejar el pad amb bastanta facilitat. Això ha obert un ventall de possibilitats infinits, doncs acabant este article, m’he adonat que hi han més modes de configurar l’Steam Controller, però ja entra a un camp dels més “manites”.

El de què teniu que vigilar, ho dic per certa gent: Steam Controller potser no siga un perifèric per a tots. L’han intentat fer el més fàcil d’usar possible, però no arriba al nivell de “facilitat” de plug and play (connectar i jugar) d’un pad de consola de tota la vida. No iguala l’experiència en qualitat al que és jugar amb un pad tradicional com els Dual Shock de Sony, o els pads d’Xbox, vull dir.

steam-controller-22
El botons i gallets Lefts i Rights, no podien faltar.

Personalment m’ha alegrat que Gabe Newell haja tret aquest aparell, doncs ja feia bastant nosa la creixent presència de Microsoft en els perifèrics de PC (Microsoft intentant monopolitzar el món de l’ordinador personal?? Quina novetat! Xb). Per a res és defensable ni tolerable els continus moviments monopolitzadors que la empresa Microsoft sempre ha fet, i més ara últimament amb el monopoli que hi estava fent amb el seu comandament d’Xbox 360.

Només espere que baixe més de preu, doncs és molt car, i de que en facen noves versions, aquesta volta, amb motors de vibració, doncs és l’única cosa que li falta per a ser un controlador a l’altura dels altres.

Si sou molt friquis, curiosos, i us agrada provar coses noves, feu-vos amb un Steam Controller. Però si pel contrari us agraden les experiències clàssiques, potser aquest perifèric no us convença.

steam-controller-20
Incorpora dos botons més, un a cada agarrador. Molt còmodes per assignar-li una acció de recàrrega de les armes, amagar-se, o córrer.

Però per a moltíssims jugadors de PC… Que què han de dir de la possibilitat de convertir jocs de PC a una experiència consolera? Doncs que això és el summun!

I esque potser siga aquesta la millor forma de resumir les possibilitat d’este perifèric, la de passar allò que jugaves amb ratolí i teclat, a un típic controlador de consola. I que això és una cosa que mai (o de moment) cap altre aparell no t’ho pot oferir d’una forma tan segura.

Personalment, els comandaments perfectes per a mi, de tots els que he provat en la meua vida, continuen sent el pad de Nintendo GameCube, i els Dual Shock.

Per altra banda, i per a fer una sentència ràpida, com a bon amant dels survival horror, la possibilitat de poder “consolitzar” vells i nous títols de ratolí i teclat, a un comandament, m’ha resultat en que l’Steam Controller ha fet realitat un somni.


Enllaços d’interès:

http://steamcontroller.rocks/

https://steamdb.info/

http://www.steamcontrollerdb.com/


Comparteix això

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*