[Sèries-animació] «I queixalets també»: Catacric, Catacrac s’estrena de bona manera

Esta setmana s’ha posat en funcionament la web d’À Punt Mèdia, plataforma digital per als futurs canals de TV i ràdio públics de la nova corporació de mitjans de comunicació públics valencians.

A la seua estrena ens ha cridat molt l’atenció el programa Catacric, Catacrac el qual està dedicat, ni més ni menys, que a recrear en animació les rondalles del nostre particular “Grimm” valencià, com ho va significar Enric Valor i Vives.

Sí, ho sabem, Catacric, Catacrac segurament estarà orientat a un públic denotadament infantil, però vos assegurem que també els més grans com nosaltres gaudirem amb estes històries. Ja siga perquè a molts ens sonaran del col·legi -el meu cas-, perquè algun familiar ens les havia contades ja, o per descobrir els nostres contes populars per primera vegada.

El primer capítol de Catacric, Catacrac ens va sorprendre amb una de les rondalles més esgarrifoses que hi tenim, ambientada a una freda nit d’hivern a les muntanyes de l’alcoià.

Per a sorpresa i plaer nostre, i que dóna sentit a la creació d’esta entrada, la primera rondalla en que es va estrenar la sèrie fou amb «I queixalets també», un història sobrenatural que conta el que va viure una xicona de la població muntanyenca de Penàguila, a la comarca de l’alcoià.

Personalment volem esmentar la bona qualitat artística i sonora de la producció. Per a ser un curt de menys de 6 minuts, s’ha compensat la curta durada amb uns bells dibuixos estil collage i un bon muntatge sonor. L’estètica, com la d’un compte infantil, no desmereix, i li dóna un aire que sap conjugar bé un aspecte clàssic, però d’estil modern. A pesar de ser una producció per a tots els públics, no decep.

Trobarem veus conegudes a dins de l’àmbit dels actors de veu i doblatge de sèries i pel·lícules emeses al nostre territori. El dibuix i l’animació barregen l’estil del conte antic, amb les tècniques digitals de hui en dia.

Si igual totes les rondalles valencianes no són de terror o de fets sobrenaturals, sí que hi han unes quantes. I s’han estrenat, precisament, amb una d’elles. Per això, i donat la sobtada emissió d’esta sèrie, potser era ideal dedicar-li una certa atenció que se mereix el tema. I més encara, després de l’autèntic desert cultural propi que va deixar el tancament de RTVV i de Canal 9 durant estos últims quatre anys.

Des d’ací donar l’enhorabona a À Punt Mèdia i a tots els implicats en donar vida a aquesta sèrie. Gràcies per crear aquesta meravellosa producció, que donarà a conèixer el nostre folklore a través de l’animació.

Catacric, Catacrac s’ha estrenat amb una rondalla de por. Esperem que en recreen més en futur episodis.

I esque, com ja vam comentar alguna volta a les xarxes socials, si algú tingués la intenció i es disposaren dels recursos necessaris, amb el folklore que tenim en tindríem per a fer alguna sèrie de TV o pel·lícula enfocada a un públic adult. Poca broma.

De moment només hi ha penjada una historieta a la pàgina del programa, però s’aniran afegint més, i és molt possible que després siguen emeses a la nova televisió pública valenciana que està planejada obrir al primer terç de l’any que ve 2018.


També podeu llegir este article al següent enllaç: https://ferferedat.wordpress.com/2018/05/14/catacric-catacrac-serie-animada-sobre-rondalles-a-a-punt/


Comparteix això

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*